A szénsavas víz ártalmas vagy nem? Leleplezzük az igazságot!
Az ásványvíznek avagy szénsavas víz egy nagyon kedvelt szomj oltó ital. Magyarországon az első megjelenéskor még nagyon alacsony volt az ásványvíz fogyasztás

Az ásványvíznek avagy szénsavas víz egy nagyon kedvelt szomj oltó ital. Magyarországon az első megjelenéskor még nagyon alacsony volt az ásványvíz fogyasztás 1 fő / évben cirka 3-4 litert tartanak nyilván. Azonban ahogy fejlődött a társadalom, úgy nőtt az ásványvíz fogyasztás is. Nem titok, hogy egy meleg száraz napon az ásványvíz jobb szomjoltó bárminél. 2020-ban az egy főre jutó fogyasztás már 120 liter / főre ugrott. Ez egy nagyon magas szám és jól látható, hogy mi magyarok szeretjük az ásványvizet.
Hogyan készül a szénsavas víz?
A szikvíz szénsav és szén-dioxid exoterm reakcióban történő hozzáadásával készül, nyomás alatt álló tárolótartályokban, hogy ne következzen be nyomáscsökkenés és az ásványi anyagok disszociációja.
Ebből a folyamatból keletkezik a kalcium-karbonát (CaCo3). Amikor megisszuk az ásványvizet akkor a szájban azaz érzés a nyelven lévő fájdalomreceptorok aktiválódása. Reagálnak erre a CaCo3 savra ami enyhít az ízén.
Károsodnak a fogaink, felborul az egyensúly:
A fentebb említett sav sajnos nem a barátunk mert a fogainkat erősen károsítja. Sokan nem is tudják de a nyálunkban nem csak víz van hanem tartalmaz még kálciumot és foszfátot is. Egy átlagos embernél egyensúly van a nyálban található ásványi anyagok között de a szénsavas italok ezt az egyensúlyt felborítják.
A szénsavas víz túlzott fogyasztása megviselheti a fogzománcot, amely elkophat vagy erodálódhat. A demineralizáció (egy reverzibilis folyamat, melynek dinamikáját a zománc környéki pillanatnyi pH érték határozza meg.) apró pórusokat hoz létre a fogak ásványi anyagában, és amikor ez megtörténik, a zománc elkezd oldódni.
Összefoglalva:
Az ásványvíz nem egy életveszélyes innivaló ha ésszel fogyasztja az ember. Vannak hátrányai de vannak egy nagy előnye: a legjobb szomjoltó.
Forrás: elconfidencial.com