Miért esznek az emberek Ázsiában pálcikával, itt pedig késsel és villával?

Minden alkalommal, amikor ázsiai étterembe megyünk (kínai, japán, koreai, thai és még sorolhatnánk), azt kérdezzük magunktól

Miért esznek az emberek Ázsiában pálcikával, itt pedig késsel és villával?
Ázsiai étkezés / Forrás: iStock

Minden alkalommal, amikor ázsiai étterembe megyünk (kínai, japán, koreai, thai és még sorolhatnánk), azt kérdezzük magunktól, miközben pálcikával próbálunk felvenni egy rizsszemet vagy egy nigirit: miért?

Igaz van villa, kanál meg minden ami egy normális étteremben megtalálható de ott vannak a pálcikák is. Mi eruópai emberek ha ránézünk egy pálcikára akkor egyből a dobverőre gondolunk. Azonban az ázsiai emberek étkészletre gondolnak. Még a mai modern és rohanó világunkban is nagyon sokan esznek ilyen pálcikákkal, teljesen mind1, hogy hol vannak. Ennek az oka nagyon egyszerű: hagyomány.

A történelem és a hagyományok:

Az ok ennyire egyszerű igen. Ha jobban belegondolunk akkor mi is tudnánk olyan hagyományokat mondani amit megtartottunk a századok során de mégsem annyira praktikus. Az Ázsiai emberek is így vannak ezzel. Így a 20-as években a gyors közlekedés korában már szétszóródnak a népcsoportok. Minden országban él más nép mint a törzsgyökeres. Senki sem akarja elfelejteni a gyökereit ezért az ázsiaiak pálcikával esznek, megszokták.

Az evőpálcikákról és késekről

Az evőpálcikákat Kínában találták fel, amikor mi (vagyis európai őseink) még kézzel ettünk, még a 13. században. Az evőpálcikák mai kínai neve "Kuài Zi" (筷子), ami "könnyű", és a korai időkben két bambusz- vagy fapálcikát használtak, hogy ne érjenek hozzá az ételhez, és így megelőzzenek bizonyos betegségeket.

A kanál pl később jött, de az igazság az, hogy az evőpálcikák használata már annyira elterjedt volt, hogy például a villa nem volt túl sikeres, részben az általuk fogyasztott ételek típusa miatt. Ha Ön rajong a keleti ételekért, biztosan észrevette, hogy a legtöbb ételüket úgy vágják fel, ahogyan elkészítik és darabokban tálalják, így tényleg nincs szükség a mi evőeszközeinkre.

Továbbá, és ez elég fontos, a kést az ázsiaiak fegyverként tekintik, így nem tűnik helyénvalónak, ha az asztalon van, vagy más szóval: az étkezés nem a harcra való, így a tőröket mindig jó ötlet távol tartani, hogy a vér ne folyjon a folyóba.

Ami azt illeti, hogy miért döntöttünk a kés, villa és kanál használata mellett, az szintén történelmi kérdés:

 Bár a világ más részein az emberek még mindig az ujjaikkal esznek, számunkra a pörköltek és levesek kézzel való fogyasztása nem tűnt a legkényelmesebb dolognak a világon. Az első ismert kések több mint 25 000 évesek, és vágásra, de fegyverként is használták őket. Már az egyiptomiak és a rómaiak is használták, sőt, utóbbiak kanalat is. A dolgok idővel javultak, és a 11. században Olaszországban már speciális (kétágú) villát használtak, hogy a gyümölcsöt úgy ehessék, hogy ne foltosodjanak be az ujjak. Használatuk az Alpoktól északra terjedt el, és a 17. század elejére már Nagy-Britanniában is elterjedt. Valószínűleg jobban kedveli a villát és a kést, de az is előfordulhat, hogy az evőpálcikákkal lassabban tud enni, ami néha nem árt, különösen, ha fogyni szeretne. Akárhogy is van, talán a legjobb ötlet az, ha mindkét eszközt használni tudjuk, hogy gond nélkül élhessünk bárhol a világon.

Forrás: elconfidencial.com